Coming Soon Renderings

In the Works: Nest Academy

Nest Academy: LPA’s design of this new daycare located off Hastings Drive behind the Harris Teeter has whimsical details related to children’s books. This 12,000 SF daycare has masonry and hardi board exterior materials relating to the surrounding context including a clock tower and gym annex building. The interior carries the whimsical design throughout with wall colors and floor patterns. The project is set to break ground End of 2019.

Hope Hill Church – In the Works

Hope Hill Church is building its worship center in Woodbridge. As with many LPA projects, Hope Hill requires a Special Use Permit, so we are tasked with developing a “concept” or “vision” of the church committee’s intent, needs, and wish list while focusing on the exterior language, material, and color palette although the interior hasn’t been fully developed.  It is a cart before the horse in many cases, but a task we certainly accomplish.    

In the Works: Multi-Use Project, Walker Road

Multi-Use Project, Walker Road, Warrenton     This multi-use project design combines classical and modern proportions with a contemporary aesthetic and local materials. The red brick base matches the adjacent buildings and is paired with a light-colored mid-section with large, vertically-oriented openings, a simplified cornice with a hipped eave, minimized fascia and a wood soffit. To match the adjacent building, we designed slender vertical brick porticos to help break the massing, show entrances, offer privacy on balconies and emphasize a simple rhythm while making a strong modern statement. The balconies are enclosed with the warm, natural brick as well as a wood floor and ceiling. The railings are proposed to be near-invisible cable rails, slender aluminum posts and a wood handrail that has a natural, soft and warm tactile quality. The sidewall of the porticos could be carried inside to allow for an accent wall of interior brick on one side of the great room. The height of the porticos allow for transom windows above the sliding glass doors on the fourth floor and skylights may also be added for additional natural light and sky; a vaulted great room ceiling may be possible in these units as well. The occupied roof terraces are to be developed. An advantage of this design is the stacked residential units offer great simplicity and efficiency with continuous structural and wet walls. The retail space is proposed as a simple and continuous storefront glazing system offering wonderful natural light, great views, and optimized flexibility. Exterior […]

In the Works – Ace Deconstruction

We recently designed this full office renovation, making a house-turned-office into a beautiful contemporary workspace. ACE Deconstruction, a demolition company located in Woodbridge, VA, will be completely renovated. This building was originally a one-story house that will be transformed into a two-story structure with a contemporary revitalization. The original building was 1,000 square feet while the renovated building will be 2,400 square feet. They will gain additional offices, a reception area and an open-concept second floor with a monumental stair. They will have a combination of vertical cementitious siding, wood-looking horizontal cladding and storefront systems.

In The Works

Orchard Glen Self Storage will be a new storage facility in the Orchard Glen Apartment community located in Manassas. The design and simplicity of the building modules is cost-effective and appealing. It features linear movements, reduction of trim and windows, and a selection of building facade materials that are modern and easy to maintain.  

In the Works: Innovation Research 1

Our team has developed a conceptual building design for Innovation Research 1 located on Innovation Drive in Manassas. The main structural element is a mono-sloped building with a clear span for flexibility inside and a high ceiling if needed.  The entrance area would be conventionally framed. For the exterior design, our thoughts are to have an abstract feature of a molecule (the arc and red sphere) as the entrance identifier.  We are also breaking up the massing of the façade with a metal mesh application.  This is a less costly option versus modulating the actual building footprint and keeps the interior consistent. Along with the mesh, we are introducing an arced canopy to loosen the rigid building form.  We want this lit up at night to create a high tech look with the yellow “binary” pattern.  These could be LED lit panels, windows, or painted panels.  We like the idea of a mix of LED panels and windows, depending on the interior layout.  The curved panel begins to reveal its structural components, going from solid to ribbed.  We think this arc would continue on in the interior with a ceiling application and connect to the arc canopy on the opposite side of the building. As architects at Loveless Porter, this is the fun part of our job, collaborating with team members, having Charrettes, and creating something to present to the client and hoping they love it!

In the Works: Transform Power Yoga

This is a yoga studio located in Haymarket with natural materials, warm colors, and an organic design and feel.  It will be constructed in two phases and offer a large yoga studio, steam and sauna rooms, a juice bar that will be open to the public, and a casual seating area.  Around the building will be places of self-reflection, meditation, and intimate walking paths.  LPA has a great experience with the owners of this project and looks forward to the grand opening in late 2021.

In the Works: Karan Transport

This project is a pre-engineered building (PEMB) with classic architecture applied to it.  This building will be used for tractor-trailer maintenance. PEMB’s rigid steel buildings with an opportunity to apply architectural design to an otherwise plain façade.

In the Works: Radley Acura

We are working with Radley Acura in the development of a parking structure over the existing service building.  This creates quite a design solution not only in what the county wants it to look like but also where the columns penetrate the service building functions.  We think these are “fun” problems to solve at LPA.  

In the Works: Cardinal Forest Center

Cardinal Forest Center was looking for an updated exterior look and feel.  We were hired to bring “new life” to the center with the design of wood accents, rustic light fixtures, earth-tone applications of paint, material, and fabrics.  The idea was to make the center more of a destination by providing outdoor gathering areas that also highlighted the small tenant spaces and uses.